Η βιώσιμη διατροφή συμβάλει στην υγεία του ανθρώπου και διασφαλίζει ότι ο πλανήτης θα έχει αρκετούς πόρους ώστε να τροφοδοτεί τις μελλοντικές γενιές.
Γνωρίζεις ότι το ένα τρίτο (περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι) των τροφών που παράγονται στον κόσμο για ανθρώπινη κατανάλωση ετησίως χάνεται ή σπαταλάται;
Οι Έλληνες σπαταλούν κατά μέσο όρο 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, έναντι 74 κιλών που αποτελεί το παγκόσμιο μέσο όρο (UNEP Food Waste Index Report). Μειώνοντας τη σπατάλη φαγητού και κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, μπορούμε να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 50%. Η μείωση της ποσότητα τροφής που σπαταλάται σε διάφορα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσε να θρέψει περίπου 1 δις. Επιπλέον άτομα μειώνοντας ταυτόχρονα και τη χρήση νερού.
Ο καθένας από εμάς μπορεί με απλούς τρόπους να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων. Παρακάτω ορισμένες απλές συμβουλές:
- Οργανώστε τα ψώνια σας. Φτιάξτε μια λίστα με τα απαραίτητα ώστε να μην αγοράζετε τρόφιμα που δε χρειάζεστε και μπορεί αργότερα να απορρίψετε.
- Μη ψάχνετε μόνο τα τέλεια φρούτα. Αγοράστε φρούτα με «ατέλειες». Το κυνήγι για το πιο καλοσχηματισμένο προϊόν οδηγεί σε μεγάλη απώλεια τροφίμων, καθώς αγρότες, έμποροι και καταναλωτές απορρίπτουν αγαθά που δεν έχουν την τέλεια εμφάνιση. Μη ξεχνάτε ότι ένα φρούτο με οπτικές ατέλειες μπορεί να είναι το ίδιο ασφαλές και πολλές φορές πιο νόστιμο και θρεπτικό από το «τέλειο» φρούτο.
- Σχεδιάστε τα γεύματα των επόμενων ημερών, διατηρώντας μια καλή εβδομαδιαία ποικιλία από όλες τις κατηγορίες τροφίμων (όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι, κ.α)
- Μαγειρέψτε όσες μερίδες φαγητού πραγματικά χρειάζεστε και αν περισσέψει καταναλώστε το την επόμενη μέρα ή καταψύξτε το.
- Χρησιμοποιήστε το φαγητό περίσσεψε ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία άλλου φαγητού ή ταΐζοντας οικόσιτα ζώα ή απορρίπτοντάς το σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
- Αξιοποιήστε ότι υπάρχει ήδη στο ντουλάπι ή το ψυγεία σας, χρησιμοποιώντας πρώτα τα φρέσκα προϊόντα και τα τρόφιμα με μικρότερη διάρκεια ζωής.
- Όταν τοποθετείτε τα προϊόντα στο ψυγείο ή στο ράφι, φέρτε μπροστά εκείνα με τη πιο σύντομη ημερομηνία λήξεως ώστε να καταναλωθούν και να μην απορριφθούν.
- Ανθεκτικά στην αλλοίωση τρόφιμα (εσπεριδοειδή΄, μπανάνες, μήλα, μπρόκολο, καρότα κ.α) μπορούν να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια και να καταψυχθούν για μετέπειτα κατανάλωση.
- Το ψωμί μπορεί εύκολα να καταψυχθεί για μεταγενέστερη κατανάλωση ιδανικά σε φέτες για ευκολότερη απόψυξη.
Με απλούς τρόπους λοιπόν μπορούμε όλοι μας να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στη μείωση της σπατάλης τροφίμων για ένα βιώσιμο πλανήτη. Εδώ μπορείς να κατεβάσεις το e-book με συνταγές και tips βιώσιμης διατροφής για όλη την οικογένεια.