Όμιλος Nestlé: Αποτελέσματα εξαμήνου 2017

Οργανική ανάπτυξη 2,3% με πραγματική εσωτερική ανάπτυξη και 0.9% τιμολόγηση
Τα underlying περιθώρια λειτουργικού κέρδους αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης σε σταθερά νομίσματα, με σταθερή αναφορά στα 15,8%
Λόγω της αυξημένης διαρθρωτικής δραστηριότητας τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους μειώθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης σε σταθερά νομίσματα και κατά 30 μονάδες βάσης με αναφορά 15%
Τα underlying κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σταθερά νομίσματα και κατά 2,1% σε 1,68 ελβετικά φράγκα σε βάση αναφοράς
Η συνολική οδηγία για το 2017 επιβεβαιώθηκε με οργανική ανάπτυξη να κυμαίνεται πιθανώς στο κατώτερο μισό του 2-4%, σταθερό περιθώριο λειτουργικού κέρδους σε σταθερά νομίσματα που οφείλεται στη σημαντική αύξηση των διαρθρωτικών κερδών, ενώ τα underlying κέρδη ανά μετοχή σε σταθερά νομίσματα και αποδοτικότητα κεφαλαίου αναμένονται να αυξηθούν

Ο Mark Schneider, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Nestlé, δήλωσε σχετικά:
 «Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο της δημιουργίας αξίας για το πρώτο μισό του 2017. Αυτό περιλαμβάνει σταθερές λειτουργικές βελτιώσεις, καθώς και διαχείριση των επιλογών της γκάμας μας και την απόφασή μας να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα του οικονομικού ισολογισμού μας.
Η οργανική ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου δεν εκπλήρωσε πλήρως τις προσδοκίες μας. Ενώ η ανάπτυξη σε όγκο παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της βιομηχανίας μας, η τιμολόγηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Η Ασία και η Αφρική επιβεβαίωσαν τη θετική περίοδο ανάπτυξης. Η Δυτική Ευρώπη βιώνει μία μείωση σε όγκο, την οποία θεωρούμε ως επί το πλείστον μεταβατική. Η Βόρεια Αμερική και η Λατινική Αμερική είδαν μια ελαφριά βελτίωση στην οργανική ανάπτυξη, που καθοδηγείται κυρίως από τον όγκο. Οι δραστηριότητές μας στις κατηγορίες του καφέ, του νερού και του petcare επιβεβαίωσαν τη δυνατότητα ανάπτυξής τους με σταθερά αποτελέσματα εξαμήνου.
Η κερδοφορία συμπίπτει με τις προσδοκίες μας, καθώς η εξοικονόμηση σε διαρθρωτικές αλλαγές και αποδοτικότητα εξισορρόπησαν τα υψηλότερα κόστη αγαθών.
Επιβεβαιώνουμε την οδηγία μας για το 2017 με οργανική ανάπτυξη να κυμαίνεται πιθανώς στο κατώτερο μισό του 2-4%. Οι προσδοκίες μας μέσου επιπέδου για την οργανική ανάπτυξη το 2020 παραμένουν αναλλοίωτες.»

Ζώνη Ευρώπης, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (ΕΜΕΝΑ)
  • 1,0% οργανική ανάπτυξη, 0,6% πραγματική εσωτερική ανάπτυξη, 0,4% τιμολόγηση
  • Ελαφρά πτώση στη Δυτική Ευρώπη σε οργανική βάση με αρνητική πραγματική εσωτερική ανάπτυξη και σταθερή τιμολόγηση
  • Η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη πέτυχαν μονοψήφια οργανική ανάπτυξη, με σταθερή πραγματική εσωτερική ανάπτυξη και θετική τιμολόγηση
  • Η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική είχαν χαμηλή μονοψήφια οργανική ανάπτυξη, ενώ τόσο η πραγματική εσωτερική ανάπτυξη και η τιμολόγηση ήταν θετικές
  • Τα underlying περιθώρια λειτουργικού κέρδους της Ζώνης ΕΜΕΝΑ αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ το περιθώριο λειτουργικού κέρδους βελτιώθηκε επίσης κατά 10 μονάδες βάσης σε 16,9% καθώς αυξήθηκαν οι διαρθρωτικές δαπάνες
Οι πωλήσεις στη Ζώνη ΕΜΕΝΑ μειώθηκαν κατά 10,3% σε 7,8 δις ελβετικά φράγκα. Η οργανική ανάπτυξη του 1,0% ήταν χαμηλότερη από το πρώτο τρίμηνο, καθώς η υψηλότερη τιμολόγηση εξισορρόπησε από τη χαμηλότερη πραγματική εσωτερική ανάπτυξη. Οι καθαρές εκποιήσεις μείωσαν τις πωλήσεις κατά 9,3%, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τη μεταφορά του παγωτού στην κοινοπραξία της Froneri. Οι μεταβολές του ξένου συναλλάγματος μείωσαν τις πωλήσεις κατά 2,0% επιπλέον.
Εφαρμόσαμε αύξηση τιμολόγησης σε όλη τη ζώνη, με έμφαση στον Nescafé. Αυτό είχε μια βραχυπρόθεσμη επίπτωση στην πραγματική εσωτερική ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου. Οι υψηλές καιρικές θερμοκρασίες του Ιουνίου δεν ευνόησαν τις βασικές κατηγορίες μας στη Δυτική Ευρώπη. Η κατηγορία του pectate συνέχισε να φέρνει ισχυρή ανάπτυξη σε όλη τη ζώνη, και κυρίως στη Ρωσία. Η Βόρεια Αφρική είχε καλή επίδοση επίσης, καθοδηγούμενη από την αύξηση τιμολόγησης, αλλά η Μέση Ανατολή συνέχισε να επηρεάζεται από την πολιτική αστάθεια και τον αποπληθωρισμό.
Παρά τα υψηλότερα κόστη αγαθών, τα underlying περιθώρια λειτουργικού κέρδους αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση τιμών, τη διαχείριση της γκάμας και την εξοικονόμηση κόστους. Τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους αυξήθηκαν επίσης κατά 10 μονάδες βάσης σε 16,9% καθώς οι βελτιώσεις αποδοτικότητας εξισορρόπησαν κατά πολύ τα διαρθρωτικά κόστη.

Λίγα λόγια για την Ελλάδα:
- Ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα για την Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση είχαν οι κατηγορίες των μαγειρικών και της σοκολάτας, επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση των τελευταίων ετών για μαγείρεμα στο σπίτι, αλλά και το δυνατό προωθητικό πλάνο της κατηγορίας. Παρά τις αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση του καφέ, λόγω του υψηλού φόρου κατανάλωσης που επιβλήθηκε στον καφέ από 1η Ιανουαρίου 2017, ικανοποιητική κρίνεται και η επίδοση της κατηγορίας, γεγονός που οφείλεται στο ισχυρό προωθητικό πλάνο και πρόγραμμα προσφορών που εφαρμόσαμε για να εξισορροπήσουμε τον φόρο. Πτώση είχαν οι κατηγορίες των δημητριακών πρωινού και των νερών, που οφείλεται στη σταθερή μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού.
- Να θυμίσουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2016 η δραστηριότητα του παγωτού πέρασε στην υπό ανεξάρτητη διοίκηση νέα εταιρεία Froneri Ελλάς Παγωτό, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όποια σύγκριση των αποτελεσμάτων του 2016 με το 2017.
- Όπως έχει ανακοινωθεί από το 2016, συνεχίζεται η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στο εργοστάσιο των Οινοφύτων ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.
- Η εταιρεία συνεχίζει τις δράσεις της γύρω από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος Nestlé Νοιάζομαι, που εστιάζει στην απασχόληση των νέων, τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών και την υποστήριξη οικογενειών χαμηλού εισοδήματος με δωρεές προϊόντων. Η ανανέωση του προγράμματος Nestlé needs YOUth για 450 επιπλέον ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους έως 30 ετών μέχρι το 2020 στην Ελλάδα υλοποιείται με επιτυχία, προσθέτοντας 73 ευκαιρίες απασχόλησης στις 576 της τριετίας 2014-2016 (σύνολο 649 ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους στην Ελλάδα από το 2014). Στον πυλώνα της διατροφικής εκπαίδευσης των παιδιών, για το πρώτο εξάμηνο έμφαση δώσαμε στο νερό και την ενυδάτωση με την υλοποίηση του Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού για 8η συνεχόμενη χρονιά στο εργοστάσιο του φυσικού μεταλλικού νερού Κορπή στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, αλλά και τη δράση «Μαζί για το Νερό» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γυμνάσιο της περιοχής. Σταθερή είναι και υποστήριξη οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων, αλλά και επιλεγμένων οργανισμών όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε». Παράλληλα συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η σταθερή υποστήριξη στο πρόγραμμα του Δήμου Περιστερίου «Από την πρώτη μέρα δίπλα σου», με δωρεά γάλακτος σε άπορες μητέρες για τον πρώτο χρόνο του μωρού τους.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο υπεύθυνος για την Nestlé Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Παύλος Κιόρτσης σχολίασε:
«Στόχος μας είναι πάντοτε η ικανοποίηση των ελλήνων καταναλωτών μας με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που απαντούν στις ανάγκες τους. Σε μια απαιτητική χρονιά που ξεκίνησε με την επιβολή ενός υψηλού φόρου κατανάλωσης στην κατηγορία του καφέ, καταφέραμε να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητά μας αναπροσαρμόζοντας τις προτεραιότητές μας και φροντίζοντας για τη διευκόλυνση των καταναλωτών μας, όσο αυτό ήταν εφικτό. Παράλληλα διατηρούμε τη δέσμευσή μας στην Ελλάδα, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις και σχεδιάζοντας προσεκτικά τα επόμενα επιχειρηματικά μας βήματα, ελπίζοντας για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης το συντομότερο δυνατό.»