Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Η Nestlé ανακοινώνει το νικητή του Βραβείου Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους

Back to Press releases
Αθήνα,
06.11.2012

Νικητής του φετινού Βραβείου Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους της Nestlé (Nestlé Prize in Creating Shared Value) είναι μια οργάνωση στην Παραγουάη, που στοχεύει στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας των νέων.

Το Βραβείο απονεμήθηκε στη ΜΚΟ Fundación Paraguaya de Cooperatión y Desarrollo για το έργο της με τίτλο «αυτάρκες αγροτικό σχολείο», το οποίο διασφαλίζει την τεχνική και επιχειρηματική εκπαίδευση των μαθητών επιπλέον της καθορισμένης διδακτέας ύλης.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Forum Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους για το 2012, το οποίο έλαβε χώρα στο Νέο Δελχί της Ινδίας.


Αυτάρκεια

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του αυτάρκους σχολείου, σχηματίζονται μικρο-επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη βάση τους στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του σχολείου και διδάσκουν τους εφήβους όλες εκείνες τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες.

Κάθε σχολείο, σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Fundación Paraguaya, δημιουργεί ένα επιχειρηματικό πλάνο «εκπαίδευσης και παραγωγής» για να ορίσει ποιες μικρές επιχειρήσεις θα οργανώσει.

Το αντικείμενο αυτών των μικρο-επιχειρήσεων ποικίλλει και περιλαμβάνει την τεχνική βοήθεια για αγροτικά ζητήματα, την παραγωγή γάλακτος, διάφορες καλλιέργειες, την οργανική κηπουρική, τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες, τη μελισσοκομία και την παραγωγή αυγών κότας.

Οι δάσκαλοι βοηθούν επίσης τους μαθητές να αναπτύξουν τις απαραίτητες διοικητικές δεξιότητες, ώστε να μπορούν αργότερα να διευθύνουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Τα χρήματα που κερδίζουν αυτές οι εταιρείες επιτρέπουν στα σχολεία να είναι αυτάρκη και να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως μισθούς και έξοδα διοικητικής υποστήριξης και τεχνικής συντήρησης, χωρίς την ανάγκη κυβερνητικού κεφαλαίου.


Παγκόσμια δράση

Το project του οποίου ηγείται η Fundación Paraguaya έχει ήδη αγγίξει περισσότερους από 500 μαθητές στην Παραγουάη.

Το πρόγραμμα καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2003 στο Αγροτικό Σχολείο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (Esquela Agrícola San Francisco), το οποίο παραμένει οικονομικά αυτάρκες για περισσότερα από 5 χρόνια.

Δύο ακόμη σχολεία στη χώρα έχουν υιοθετήσει το εν λόγω πρόγραμμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 50 σχολεία σε 30 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής εφαρμόζουν το πρόγραμμα. Φέτος 25 περίπου σχολεία της Τανζανίας αναπτύσσουν επίσης το συγκεκριμένο μοντέλο.


Διεύρυνση του προγράμματος

Η χρηματοδότηση που προσφέρει το Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους της Nestlé θα βοηθήσει στη διεύρυνση του έργου της Fundación Paraguaya στην Παραγουάη.

Το κεφάλαιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή του βραβευμένου μοντέλου στην πόλη του San Pedro της Παραγουάης.


Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους

Κάθε δύο χρόνια, επιλέγονται έως τρία καινοτόμα σχήματα που αφορούν στη διατροφή, το νερό ή την αγροτική ανάπτυξη για να συμπεριληφθούν στη λίστα με τις επικρατέστερες υποψηφιότητες για το Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους.

Το Βραβείο Δ.Α.Ο. δίνει έμφαση σε παραδείγματα Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους, στο πλαίσιο των οποίων το χρηματικό έπαθλο βοηθά καινοτόμες και εμπορικά βιώσιμες πρωτοβουλίες να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και να καταφέρουν να διατηρηθούν οικονομικά υγιείς.

Θεμελιωμένη στη βάση των αρχών συμμόρφωσης και βιωσιμότητας της Nestlé, η Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους είναι ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία προσεγγίζει την καθημερινή της λειτουργία. Αποσκοπεί στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και ταυτόχρονα για τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Το βραβείο είναι ανοιχτό σε μεμονωμένους υποψηφίους, κυβερνητικές και μη-κυβερνητικές οργανώσεις, εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και κοινωνικές επιχειρήσεις.

Ο νικητής επιλέγεται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Δημιουργίας Κοινωνικού Οφέλους και λαμβάνει το ποσό των 500.000 ελβετικών φράγκων (530.000$) για την ενίσχυση ή αναπαραγωγή του έργου του.

Φέτος υποβλήθηκαν περισσότερες από 600 αιτήσεις από 76 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Εκτός από τη νικητήρια υποψηφιότητα, η Επιτροπή επέλεξε δύο ακόμη συμμετοχές.

Ο δεύτερος νικητής είναι η μη κυβερνητική οργάνωση arcenciel με βάση το Λίβανο.  Έργο της είναι η παροχή υποστήριξης σε αγρότες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων επεξεργασίας τροφίμων της χώρας, ώστε να βελτιώσουν τις με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης αγροτικές καλλιέργειές τους.

Η τρίτη επικρατέστερη συμμετοχή ήταν αυτή της Excellent Development μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία βοηθά τους αγρότες και τις οικογένειές τους στην Κένυα, τη Ζιμπάμπουε, την Ουγκάντα και τη Μοζαμβίκη να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, να χτίσουν φράγματα από άμμο και να ηγηθούν δραστηριοτήτων που αφορούν στην προστασία του εδάφους και του νερού.


Ένας βραβευμένος συνεταιρισμός

Νικητής του 1ου Βραβείου Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους της Nestlé το 2010 ήταν η Διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση iDE Cambodia.

Η iDE Cambodia προσλαμβάνει και εκπαιδεύει επιχειρηματίες της επαρχίας για να γίνουν Σύμβουλοι Αγροτικών Επιχειρήσεων, που θα μπορούν στη συνέχεια να συνεργαστούν στενά με αγρότες μικρής κλίμακας σε μια συγκεκριμένη περιοχή και, μέσω αυτής της άμεσης επαφής, να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τις βέλτιστες πρακτικές της καλλιέργειας.

Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τους συμβούλους να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Πλέον περισσότεροι από 100 σύμβουλοι συνεργάζονται με 15.000 αγρότες.

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας για το Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους του 2014 είναι ήδη ανοιχτές. Ως τελική ημερομηνία υποβολής έχει ορισθεί η 31η Μαρτίου 2013.

Article Type