Sort by
Sort by

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Back to Press releases
«ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
 

O καφές Nescafé εγκαινιάζει μια νέα πρωτοβουλία με πρώτο πυλώνα δράσης το περιβάλλον και την ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης

Απρίλιος 2021. Ο καφές Nescafé εγκαινιάζει την πρωτοβουλία «Με Σεβασμό για το Μέλλον» θέλοντας να συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που έχει υποστεί ο πλανήτης.

Με στόχο ένα υγιές, ζωντανό και βιώσιμο περιβάλλον για όλους, η πρωτοβουλία «Με Σεβασμό για το Μέλλον» είναι ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που στην έναρξή του εστιάζει στη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά μιας χρήσης μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, στην απομάκρυνση και στην ορθή διαχείριση  θαλάσσιων απορριμμάτων, καθώς και στην ενίσχυση εναλλακτικών επιλογών, φιλικών προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις που καινοτομούν στον τομέα τους και πιο συγκεκριμένα την AEGEAN REBREATH που αναπτύσσει δράσεις πρόληψης ώστε τα πλαστικά απορρίμματα να μην καταλήγουν στη θάλασσα, την ΕΝΑΛΕΙΑ που δραστηριοποιείται στη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων σε συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς και τη STARAMAKI, μια ελληνική επιχείρηση που δημιουργεί καλαμάκια από το ίδιο το φυσικό στέλεχος σιτηρών, αντικαθιστώντας με τον καλύτερο τρόπο τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης.

Συγκεκριμένα τα επιμέρους προγράμματα με τους στρατηγικούς συνεργάτες αφορούν στα εξής:

Με την Aegean Rebreath για τη διεξαγωγή έρευνας σε επαγγελματίες της εστίασης σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών μιας χρήσης στην Καλαμάτα, της οποίας τα συμπεράσματα  θα κατατεθούν σε αρμόδιους φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση. Επιπλέον, το Μάιο θα γίνει η εγκατάσταση ενός ειδικού διχτυού/ φίλτρου στις εκβολές του ποταμού Νέδοντα στην Καλαμάτα, για τη συγκράτηση φερτών υλικών και απορριμμάτων, ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα. Επίσης, κατά τον ίδιο μήνα θα τοποθετηθούν πινακίδες ευαισθητοποίησης σε επιλεγμένα σημεία, σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς θα γίνει περίφραξη αμμοθινικών συστημάτων, βοτανική σήμανση και χάραξη μονοπατιών. Ο Γιώργος Σαρελάκος, Πρόεδρος της Aegean Rebreath αναφέρει: «Η Aegean Rebreath, μέσω των δράσεών της, φιλοδοξεί να εισάγει μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στόχος μας είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία μας. Το πρόγραμμα που υλοποιούμε στη Μεσσηνία με την υποστήριξη του καφέ Nescafé  έχει ως στόχο να αποτελέσει πιλότο και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως η ρύπανση των θαλασσών ξεκινάει πρωτίστως από τη στεριά και τις συνήθειες μας».

Με την Εναλεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Mediterranean Cleanup» για την απομάκρυνση θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό Κόλπο σε συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς. Ο Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής της Εναλείας, αναφέρει : «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τον καφέ Nescafé για την προστασία του Θερμαϊκού από τα υποθαλάσσια πλαστικά απορρίμματα. Μαζί και με τις αλιευτικές κοινότητες θα μπορέσουμε να συλλέξουμε πλαστικό από τη θάλασσα και να αναδείξουμε βιώσιμες λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Με την Staramaki για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας μέσα από μια νέα πρόταση για την αντικατάσταση του πλαστικού καλαμακίου. Πρόκειται για μια Ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κιλκίς και δημιουργεί καλαμάκια από το στέλεχος του σιταριού, προσφέροντας μια λύση που δεν δημιουργεί απορρίμματα, φιλική προς το περιβάλλον.. H ομάδα της Κοιν.Σ.Επ Staramaki  επισημαίνει: «Ενθάρρυνση, Καθοδήγηση, Εμπιστοσύνη, Σεβασμός. Το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει ο καφές Nescafé για το staramaki, αποτελεί τόσο επιβράβευση των προσπαθειών μας, όσο και ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο με αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα, για έναν υγιέστερο πλανήτη»

O Χρήστος Αλεβίζος, Business Executive Officer Coffees, Nestlé, αναφερόμενος στη νέα πρωτοβουλία του καφέ Nescafé επισημαίνει: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το πρόγραμμα «Με Σεβασμό για το Μέλλον», του καφέ Nescafé. Το όραμά μας είναι να είμαστε οδηγός, κι ένα ζωντανό παράδειγμα, στην κατηγορία του καφέ αλλά και πέρα από αυτή, για έναν κόσμο με λιγότερο πλαστικό. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μακρά πορεία που απαιτεί δέσμευση, συνεχή προσπάθεια και συνεργασία. Γι’ αυτό και ξεκινάμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τρεις εξαιρετικές ομάδες, με τις οποίες μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση των συνεργατών μας και να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής της δράσης τους, κάνοντας ουσιαστική διαφορά».


Περισσότερες πληροφορίες για τους εταίρους του προγράμματος «Με Σεβασμό για το Μέλλον»:

Aegean Rebreath

Η Aegean Rebreath ιδρύθηκε το 2017 για να απαντήσει στην επείγουσα ανάγκη για απορρύπανση των βυθών και να προάγει την προστασία της βιοποικιλότητας του Αιγαίου. Mέσω των δράσεων της, η Αegean Rebreath φιλοδοξεί να εισάγει μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στόχος της είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία. Ο αντίκτυπος της Aegean Rebreath ανέρχεται σε 47 καθαρισμούς βυθών και ακτών, συλλογή 64.157 πλαστικών τεμαχίων, 14,8 τόνους από δίχτυα – φαντάσματα και 844 ελαστικά.

Εναλεία

Η Εναλεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2016, με στόχο αφενός την κατάρτιση της νεολαίας στον τομέα της αλιείας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση ότι το επάγγελμα της αλιείας θα επιβιώσει στο μέλλον, και αφετέρου την παροχή υψηλής ποιότητας, φιλικής προς το περιβάλλον και ηθικής εκπαίδευσης. Έτσι, δημιουργήθηκε η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα. H Εναλεία έχει αναπτύξει και το πρόγραμμα Mediterranean Cleanup για τον καθαρισμό της Μεσογείου από τα πλαστικά απορρίμματα, για το οποίο βραβεύτηκε το 2020 από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών. 229 αλιευτικά σκάφη συμμετέχουν στην δράση καθαρισμού έχοντας απομακρύνει από τη θάλασσα 130 τόνους πλαστικού έως σήμερα.

Staramaki

Η Staramaki είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που εδρεύει στο Κιλκίς και παράγει καλαμάκια από το φυσικό στέλεχος των σιτηρών, αξιοποιώντας το υποπροϊόν της τοπικής καλλιέργειας. Η Staramaki στηρίζει το περιβάλλον, την ντόπια αγροτική οικονομία και παράλληλα προσφέρει δυνατότητα εργασιακής ένταξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με αφετηρία το Κιλκίς, όραμα αυτής της δυναμικής ελληνικής επιχείρησης είναι η ανάπτυξη και άλλων σημείων παραγωγής, στρατηγικά τοποθετημένων εκεί που υπάρχει παραγωγή σιτηρών, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή παροχής πρώτης ύλης, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και ενισχύοντας τοπικές αγροτικές κοινωνίες.

Nestlé

Το 1938 ήταν η χρονιά που γεννήθηκε ο καφές NESCAFÉ. Το όνομα του  αποτελεί συνδυασμό των τριών πρώτων γραμμάτων της εταιρίας "Nestlé" και του επιθήματος «café». Στην Ελλάδα, εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια, ο καφές  NESCAFÉ μας εμπνέει  να απολαμβάνουμε την κάθε ημέρα, ξεκινώντας την μαζί του. Σταθμός στην ιστορία του αγαπημένου μας καφέ ήταν η εφεύρεση του Nescafé Frappé το 1957 στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο καφές NESCAFÉ είναι παρών σε κάθε σημαντική στιγμή, σε κάθε συναρπαστική συζήτηση, σε κάθε ξέγνοιαστο καλοκαίρι και σε κάθε νέα ημέρα που ανατέλλει για να δίνει ώθηση σε όλους να απολαμβάνουν τη ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γεωργία Κυπριανού, Senior Account Manager ΙΚΟΝ Fleishman Hillard

210 6784364, [email protected]