Sort by
Sort by

Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους

Το Βραβείο για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους δημιουργήθηκε από τη Nestlé το 2009. Στόχος του είναι να παρέχει οικονομική βοήθεια μέχρι 500.000 ελβετικά φράγκα (350.000€) σε ανθρώπους, ΜΚΟ ή μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν πρωτοπόρες λύσεις στους τρεις βασικούς πυλώνες κοινωνικής δραστηριότητας της Nestlé: θέματα πρόσβασης και διαχείρισης του νερού, βελτίωσης της διαβίωσης των αγροτών και των συνθηκών που επικρατούν στην ύπαιθρο, ή την κάλυψη των διατροφικών αναγκών στις κοινωνίες της υπαίθρου που ταλαιπωρούνται από προβλήματα διατροφικής ανεπάρκειας.

Ο νικητής επιλέγεται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Nestlé για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους, μία ανεξάρτητη κριτική επιτροπή διεθνώς αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής, διατροφής, νερού και αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των: John Elkington, συνιδρυτή του SustainAbility, Michael E. Porter, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Bishop William Lawrence του Harvard Business School, Jeffrey Sachs, Διευθυντή του Earth Institute στο Πανεπιστήμιο Columbia και Nancy Birdsall, Ιδρυτικού Προέδρου του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

Η πρώτη απονομή

Η πρώτη απονομή του Βραβείου για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους από τη Nestlé πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του δεύτερου Φόρουμ για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους - μία συνάντηση διεθνών, καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα προστασίας των υδάτων, διατροφής, αγροτικής ανάπτυξης και ανάπτυξης του ρόλου των επιχειρήσεων στην κοινωνία, στις 27 Μαΐου στο Λονδίνο. Για την πρώτη αυτή βράβευση, η Nestlé έλαβε περισσότερες από 500 αιτήσεις από 79 χώρες.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Δύο ήταν οι συμμετοχές από την Ελλάδα στο 1ο Βραβείο για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους.

Πρώτος εκπρόσωπος για τη χώρα μας ήταν η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Παγκόσμια Βοήθεια και Συνεργασία» (http://wwac.gr/), η οποία σχεδιάζει, υλοποιεί και αξιολογεί προγράμματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων ή πληθυσμών που το έχουν ανάγκη.

Η κυρία Ελένη Βέργου, Διευθύντρια Προγραμμάτων του οργανισμού «Παγκόσμια Βοήθεια και Συνεργασία» δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη Nestle για την ανάληψη πρωτοβουλιών σαν και αυτή, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στις ΜΚΟ που δουλεύουν στο χώρο της επισιτιστικής ασφάλειας το βήμα προκειμένου να μοιραστούν με το ευρύ κοινό το έργο τους στις αναπτυσσόμενες χώρες. O φορέας μας W.W.A.C.- Παγκόσμια Βοήθεια και Συνεργασία είναι άλλωστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση της τροφής σε πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη».

Τη δεύτερη συμμετοχή της Ελλάδας αποτέλεσε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα» (http://www.ewb.gr/) η οποία παρέχει τεχνική βοήθεια σε μη ανεπτυγμένες περιοχές ή σε περιοχές που έχουν συντελεσθεί μεγάλης έκτασης φυσικές και ανθρωπολογικές καταστροφές.

Το Πρώτο Βραβείο για το 2010

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Nestlé για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους απένειμε το πρώτο Βραβείο της Nestlé για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους στο παράρτημα του Διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού International Development Enterprises (IDE) στην Καμπότζη (www.ideorg.org), ο οποίος χρησιμοποιεί πρακτικές βασισμένες στις ανάγκες της αγοράς για την αύξηση του εισοδήματος των φτωχών αγροτικών περιοχών, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους στην αγορά, αυξάνοντας τη γεωργική παραγωγή και δημιουργώντας βιώσιμες τοπικές επιχειρήσεις.

Ξεκινώντας από το 2005, το IDE Καμπότζης ανέπτυξε ένα δίκτυο περίπου 60 μικρών ανεξάρτητων αγροτικών επιχειρηματιών της περιοχής το οποίο ονόμασε «Σύμβουλοι Αγροτικών Επιχειρήσεων» (Farm Business Advisors). Οι σύμβουλοι αυτοί παρείχαν τεχνικές συμβουλές σε περισσότερους από 4.500 αγρότες μικρής κλίμακας με στόχο να τους βοηθήσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, προμηθεύοντάς τους με υψηλής ποιότητας σπόρους, λιπάσματα, πλαστικές περιφράξεις, αρδευτικό εξοπλισμό και υπηρεσίες.

Κατά μέσο όρο, οι αγρότες με τη βοήθεια των συμβούλων αυτών, αύξησαν το καθαρό τους εισόδημα κατά 27%, από $382 στα $480 το χρόνο. Ταυτόχρονα, οι σύμβουλοι έχουν κέρδος από την πώληση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Το IDE Καμπότζης θα χρησιμοποιήσει το Βραβείο των 500.000 ελβετικών φράγκων (350.000€) για την πρόσληψη και την εκπαίδευση 36 ακόμα συμβούλων, στοχεύοντας στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών κατά $1,9 εκατ.

Ο τοπικός Διευθυντής του IDE Καμπότζης, κ. Michael Roberts, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που λαμβάνουμε αυτή την αναγνώριση από την Nestle. Το Βραβείο θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την αποστολή του IDE για την ενίσχυση των δυνατοτήτων δημιουργίας εισοδήματος για τις φτωχές οικογένειες στην Καμπότζη. Ευελπιστούμε ότι το Βραβείο θα βοηθήσει περισσότερες από 75.000 αγροτικές οικογένειες της Καμπότζης μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό είναι ακόμα πολύ μικρό, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη μέσα από αυτά που μαθαίνουμε.»

2ο Βραβείο Αμοιβαίου Οφέλους

Από την πρώτη χρονιά υλοποίησής του το Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους γνώρισε μεγάλη απήχηση και συνέβαλλε σημαντικά στην ανάδειξη των σημαντικών προσπαθειών που γίνονται παγκοσμίως για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των συνανθρώπων μας.

To 2011 αποτελεί τη χρονιά υποβολής και αξιολόγησης των νέων συμμετοχών που φέτος παρουσίασαν σημαντική αύξηση φτάνοντας τις 634 συνολικά από 76 χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. Την χώρα μας στο 2ο Βραβείο Αμοιβαίου Οφέλους εκπροσώπησαν δύο Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί με ιδιαίτερα αξιόλογες δράσεις.

Την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας αποτελεί το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΑ (http://kessa.dimitra.gr) που ιδρύθηκε το 1991 και εδρεύει στη Λάρισα. Το ΚΕ.Σ.Σ.Α. ΔΗΜΗΤΡΑ υλοποιεί προγράμματα στην Ελλάδα, αλλά και στις υπό ανάπτυξη χώρες της Αφρικής, της Νότιας και Λατινικής Αμερικής, καθώς και σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Όραμά της είναι η δημιουργία ενός κόσμου που θα χαρακτηρίζεται από ανοχή και κοινωνική δικαιοσύνη κι οι άνθρωποι θα έχουν ξεπεράσει τη φτώχεια και θα ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευπαθείς ομάδες προωθώντας την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξή τους, καθώς και τις δημοκρατικές ιδέες και διαδικασίες.

Η δεύτερη συμμετοχή της Ελλάδας προέρχεται από την Ελληνική Δράση Αφρικής (http://www.actionafrica.gr), μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που στόχο έχει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλες τις χώρες της αφρικανικής Ηπείρου.

Το έργο της οργάνωσης είναι πολύπλευρο. Προσφέρει φαρμακευτικό υλικό, εξοπλισμό νοσοκομείων, σχολικό υλικό. Αλλά δε σταματά εκεί. Με σημαντικά προγράμματα προσπαθεί να μεταφέρει γνώση και κατάρτιση. Με το αγροτικό πρόγραμμα εκπαιδεύει εκεί, καθώς και στην Ελλάδα αγρότισσες που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν άλλες στην πατρίδα τους για να μπορέσουν να ιδρύσουν αγροτικούς συνεταιρισμούς που θα παρέχουν εισόδημα στου ντόπιους. Οργανώνοντας ιχθυοκαλλιέργειες βοηθά και στην απασχόληση των ανδρών ενώ προσφέρει εργαλεία και τρακτέρ στους αγρότες.

Ο νικητής του 2ου Βραβείου Αμοιβαίου Οφέλους θα ανακοινωθεί το 2012 κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για τη Δημιουργία Αμοιβάιου Οφέλους που διοργανώνει η Nestlé.