Με όραμα την οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς απορρίμματα, συνεργαζόμαστε με την Εναλεία, την πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, στο πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» που έχει ως στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό. Ο βυθός των ελληνικών θαλασσών «φιλοξενεί» πληθώρα πλαστικών απορριμμάτων, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται εκεί για δεκαετίες. Απορρίμματα που προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πηγές και τα οποία συχνά μεταφέρονται από άλλες περιοχές μέσω θαλασσίων ρευμάτων. Η παρουσία τους στον βυθό προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην πανίδα και την χλωρίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ η συλλογή τους από τα βάθη στα οποία βρίσκονται είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία. Η πρόκληση μεγάλη, όσο και η ανάγκη για την ανάπτυξη ουσιαστικών δράσεων που θα συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για τον πλανήτη.
Η Εναλεία
- Κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικό καταλήγουν στη Μεσόγειο θάλασσα
- Το 25% είναι χαμένος αλιευτικός εξοπλισμός
- Μέχρι το 2050 τα πλαστικά στη θάλασσα αναμένεται να είναι περισσότερα από τα ψάρια
Η Εναλεία, αποτελεί την πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα με στόχο πρωτίστως την κατάρτιση της νεολαίας στον τομέα της αλιείας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση ότι το επάγγελμα της αλιείας θα επιβιώσει στο μέλλον, αλλά παράλληλα και την παροχή υψηλής ποιότητας, φιλικής προς το περιβάλλον και ηθικής εκπαίδευσης όσον αφορά τη βιώσιμη αλιεία. Επιπλέον, η Εναλεία εκπαιδεύει, ενδυναμώνει και παροτρύνει παλιούς και νέους αλιείς να συλλέγουν πλαστικό από τη θάλασσα το οποίο στη συνέχεια οδηγείται σε ανακύκλωση και upcycling.
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment) έχει επιλέξει τη δράση της Εναλείας μεταξύ των 5 καλύτερων δράσεων στην Ευρώπη το 2019, όσον αφορά το θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Όραμα της Εναλείας είναι ένας κόσμος όπου ο άνθρωπος και το θαλάσσιο περιβάλλον συνυπάρχουν αρμονικά και είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να συμβάλουμε στην υλοποίησή του.
Το πρόγραμμα
Η Nestlé υποστηρίζει το πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» που έχει αναπτύξει η Εναλεία και έχει ως στόχο τον καθαρισμό πλαστικών απορριμμάτων που προέρχονται από τον βυθό της θάλασσας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή επαγγελματιών αλιέων και των αλιευτικών σκαφών τους τα οποία αξιοποιούν τα δίχτυα τους για τον καθαρισμό των απορριμμάτων. Πρόκειται για μια στοχευμένη δράση για τη συλλογή του πλαστικού από τη θάλασσα που πραγματοποιήθηκε πιλοτικά για πρώτη φορά το 2018. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της ήταν εντυπωσιακά και ανέδειξαν την ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και επέκταση του πεδίου εφαρμογής της. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος το 2018, τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν ξεπέρασαν τους 5 τόνους, εκ των οποίων το 83% ήταν πλαστικά. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 συλλέχθηκαν άλλοι 9 τόνοι απορριμμάτων. Ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του προγράμματος αποτελεί η ολιστική προσέγγιση του στο πρόβλημα της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, καθώς εκτός από τη συλλογή των απορριμμάτων, περιλαμβάνει τη διαλογή, την ανακύκλωσή τους καθώς και τη μετατροπή μέρος αυτών, όσων πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υλικού, σε νέα χρηστικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα κάλτσες οι οποίες δημιουργούνται από τα δίχτυα – φαντάσματα που συλλέγονται ή ρούχα που δημιουργούνται από τα πλαστικά μπουκάλια που συλλέγονται.
Mε σύμμαχο τη Nestlé, το πρόγραμμα συνεχίζεται και το 2020, εστιάζοντας στην περιοχή του Αργοσαρωνικού που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και στο Λαύριο, περιοχές που αποτελούν τα βασικότερα λιμάνια φιλοξενίας των επαγγελματιών αλιέων μέσης αλιείας του Αργοσαρωνικού, σε συγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης που έχουν προβλεφθεί στα δύο αυτά σημεία προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η διαλογή τους. Στη συνέχεια, τα πλαστικά μπουκάλια και τα δίχτυα που συλλέγονται, αξιοποιούνται στη δημιουργία νέων αντικειμένων. Μέσω του προγράμματος, εκτιμάται ότι από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020 θα έχουν συλλεχθεί 15 τόνοι θαλασσίων πλαστικών απορριμμάτων από τον Αργοσαρωνικό.