Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Το πρώτο Βραβείο για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους

Back to Press releases
26.05.2010

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Nestlé για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους απένειμε το πρώτο Βραβείο της Nestlé για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους στο παράρτημα του Διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού International Development Enterprises (IDE) στην Καμπότζη (www.ideorg.org), ο οποίος χρησιμοποιεί πρακτικές βασισμένες στις ανάγκες της αγοράς για την αύξηση του εισοδήματος των φτωχών αγροτικών περιοχών, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους στην αγορά, αυξάνοντας τη γεωργική παραγωγή και δημιουργώντας βιώσιμες τοπικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την πρώτη απονομή του Βραβείου για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους από τη Nestlé. Το Βραβείο δημιουργήθηκε το 2009 με στόχο να παρέχει οικονομική βοήθεια μέχρι 500.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 350.000€) σε ανθρώπους, ΜΚΟ ή μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν καινοτομικές λύσεις σε θέματα πρόσβασης και διαχείρισης του νερού, βελτίωσης της διαβίωσης των αγροτών και των συνθηκών που επικρατούν στην ύπαιθρο, ή την κάλυψη των διατροφικών αναγκών στις κοινωνίες της υπαίθρου που ταλαιπωρούνται από προβλήματα διατροφικής ανεπάρκειας.

Για την πρώτη αυτή βράβευση, η Nestlé έλαβε περισσότερες από 500 αιτήσεις από 79 χώρες. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του δεύτερου Creating Shared Value Φόρουμ - μία συνάντηση διεθνών, καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα προστασίας των υδάτων, διατροφής, αγροτικής ανάπτυξης και ανάπτυξης του ρόλου των επιχειρήσεων στην κοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου στο Λονδίνο.

Δύο ήταν οι συμμετοχές από την Ελλάδα στο Βραβείο για τη δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους. Πρώτος εκπρόσωπος για την χώρα μας ήταν η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Παγκόσμια Βοήθεια και Συνεργασία» η οποία σχεδιάζει, υλοποιεί και αξιολογεί προγράμματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων ή πληθυσμών που το έχουν ανάγκη. Η κυρία Ελένη Βέργου, Διευθύντρια Προγραμμάτων του οργανισμού «Παγκόσμια Βοήθεια και Συνεργασία» δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη Nestlé για την ανάληψη πρωτοβουλιών σαν και αυτή, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στις ΜΚΟ που δουλεύουν στο χώρο της επισιτιστικής ασφάλειας το βήμα προκειμένου να μοιραστούν με το ευρύ κοινό το έργο τους στις αναπτυσσόμενες χώρες. O φορέας μας W.W.A.C.- Παγκόσμια Βοήθεια και Συνεργασία είναι άλλωστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση της τροφής σε πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη».

Τη δεύτερη συμμετοχή της Ελλάδας αποτέλεσε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα» η οποία παρέχει τεχνική βοήθεια σε μη ανεπτυγμένες περιοχές ή σε περιοχές που έχουν συντελεσθεί μεγάλης έκτασης φυσικές και ανθρωπολογικές καταστροφές.

Ο νικητής επιλέχθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Nestlé για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους, μία ανεξάρτητη κριτική επιτροπή διεθνώς αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής, διατροφής, νερού και αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των: John Elkington, συνιδρυτή του SustainAbility, Michael E. Porter, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Bishop William Lawrence του Harvard Business School, Jeffrey Sachs, Διευθυντή του Earth Institute στο Πανεπιστήμιο Columbia και Nancy Birdsall, Ιδρυτικού Προέδρου του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

Ξεκινώντας από το 2005, το IDE Καμπότζης ανέπτυξε ένα δίκτυο περίπου 60 μικρών ανεξάρτητων αγροτικών επιχειρηματιών της περιοχής το οποίο ονόμασε «Σύμβουλοι Αγροτικών Επιχειρήσεων» (Farm Business Advisors). Οι σύμβουλοι αυτοί παρείχαν τεχνικές συμβουλές σε περισσότερους από 4.500 αγρότες μικρής κλίμακας με στόχο να τους βοηθήσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, προμηθεύοντάς τους με υψηλής ποιότητας σπόρους, λιπάσματα, πλαστικές περιφράξεις, αρδευτικό εξοπλισμό και υπηρεσίες.  Κατά μέσο όρο, οι αγρότες με τη βοήθεια των συμβούλων αυτών, αύξησαν το καθαρό τους εισόδημα κατά 27%, από $382 στα $480 το χρόνο. Ταυτόχρονα, οι σύμβουλοι έχουν κέρδος από την πώληση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Το IDE Καμπότζης θα χρησιμοποιήσει το Βραβείο των 500.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 350.000€) για την πρόσληψη και την εκπαίδευση 36 ακόμα συμβούλων, στοχεύοντας στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών κατά $1,9 εκατ.

Ο τοπικός Διευθυντής του IDE Καμπότζης, κ. Michael Roberts, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που λαμβάνουμε αυτή την αναγνώριση από την Nestlé. Το Βραβείο θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την αποστολή του IDE για την ενίσχυση των δυνατοτήτων δημιουργίας εισοδήματος για τις φτωχές οικογένειες στην Καμπότζη. Ευελπιστούμε ότι το Βραβείο θα βοηθήσει περισσότερες από 75.000 αγροτικές οικογένειες της Καμπότζης μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό είναι ακόμα πολύ μικρό, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη μέσα από αυτά που μαθαίνουμε.»

Ο Πρόεδρος της Nestlé κ. Peter Brabeck-Letmathe απάντησε: «Συγχαίρουμε το IDE Καμπότζης ως τον πρώτο οργανισμό που παραλαμβάνει το Βραβείο. Το έργο του είναι πραγματικά εμψυχωτικό. Το IDE θα συνεχίσει να μεγαλώνει το δίκτυο συμβούλων του στην Καμπότζη με μεγάλο όφελος για τις τοπικές αγροτικές κοινωνίες. Αυτό ακριβώς εννοούμε με τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους.»

Ο CEO της Nestlé κ. Paul Bulcke πρόσθεσε: «Είχαμε πλήθος υποψηφιοτήτων από όλο τον κόσμο, το έργο των οποίων ήταν πραγματικά εμψυχωτικό. Το IDE Καμπότζης είναι μία προσπάθεια πρότυπο και το χρηματικό έπαθλο της Nestlé θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν με επιτυχία και να αναπτύξουν το έργο τους.»

Σημειώσεις προς τους δημοσιογράφους:

  •  Σχόλια από τους αγρότες και τους συμβούλους αγροτικών επιχειρήσεων, οι οποίοι επωφελούνται από το πρόγραμμα IDE είναι διαθέσιμα στο www.nestle.com/csv/csvprize. Μία συνέντευξη με τον τοπικό Διευθυντή του IDE Καμπότζης,  Michael Roberts είναι επίσης διαθέσιμη στο ίδιο link.
  •  Φωτογραφικό υλικό και video είναι διαθέσιμα στο www.nestle.com
  •  Η Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους δεν είναι απλά το μοντέλο της Nestlé για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, αλλά και βασικό κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της.. Με στόχο να δημιουργήσουμε διαχρονική αξία στους μετόχους μας, θα πρέπει ταυτόχρονα οι πράξεις μας να έχουν αξία για την κοινωνία ως σύνολο.
  •  Η Nestlé δεσμεύεται για την επένδυση 500.000 ελβετικών φράγκων στο IDE Καμπότζης. Αυτά θα εκταμιευτούν μέσα στην επόμενη τριετία και θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη του προγράμματος. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν από το IDE Καμπότζης για την πρόσληψη και την εκπαίδευση 36 ακόμα συμβούλων, την παροχή πρόσβασης σε γεωργικές πρώτες ύλες, χρηματοδότηση τμήματος του προγράμματος, καθώς και υποστήριξη και ενδυνάμωση του συστήματος franchise.

 

Article Type