Sort by
Sort by

Σχετικά με την Καμπάνια της Greenpeace για το Φοινικέλαιο

Back to Press releases
Αθήνα

Η Nestlé ενδιαφέρεται για το θέμα της καταστροφής δασικών εκτάσεων στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες και γι’ αυτό υποστηρίζει ένα Μορατόριουμ για την προστασία του Τροπικού Δάσους.

Η Nestlé θεωρεί την καταστροφή δασικών εκτάσεων ως ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η καταστροφή των τροπικών δασικών εκτάσεων ευθύνεται για το 20% περίπου των αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προκαλείται από το σύνολο των μέσων μεταφοράς. Επίσης έχουμε τεθεί ανοικτά κατά της αυξανόμενης χρήσης βιοκαυσίμων, έναν από τους βασικούς παράγοντες για αυτή την καταστροφή.

Είμαστε αντίθετοι στην καταστροφή τροπικών δασικών εκτάσεων όχι μόνο στην Ινδονησία, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε όσους εμπλέκονται σε ένα Μορατόριουμ για την προστασία των τροπικών δασών.

Στην προσπάθεια αυτή αναζητούμε τρόπους να συνεργαστούμε με όσους σχετίζονται με αυτό το θέμα και θα συμμετέχουμε στον Συνασπισμό για το Φοινικέλαιο (Coalition on Palm Oil), μαζί με άλλες εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Greenpeace, ενώ παρόμοιες ενέργειες οργανώνονται σε χώρες της Ασίας.

Εξακολουθούμε ωστόσο να πιστεύουμε ότι πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι όλα τα θέματα που επηρεάζουν την καταστροφή των δασών, όχι μόνο στις φυτείες φοινικελαίου, και να επιστρέψουμε στην πρότασή μας για τη δημιουργία ενός συνασπισμού που θα συγκεντρώσει όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες σε θέματα ξυλείας, παραγωγής χάρτου, βιοκαυσίμων, σόγιας, προστασίας των ζώων, όσους έχουν οικονομικά συμφέροντα σε αυτές τις κατηγορίες και τις κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν το Μορατόριουμ για την προστασία των τροπικών δασών πραγματικότητα.

Σχετικά με το φοινικέλαιο, η Nestlé έχει κάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

• Έχουμε σταματήσει να αγοράζουμε φοινικέλαιο από την εταιρεία Sinar Mas και θα διατηρήσουμε αυτή τη στάση όσο έχουμε αποδείξεις ότι η εταιρεία συνεχίζει να καταστρέφει τροπικά δάση. Η τελευταία προμήθεια φοινικελαίου από τη Sinar Mas χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά στα εργοστάσιά μας στην Ινδονησία και έχουμε πλέον εντοπίσει άλλους προμηθευτές από τους οποίους αγοράζουμε φοινικέλαιο για τα προϊόντα μας.
• Έχουμε ανακοινώσει γραπτώς στους προμηθευτές φοινικελαίου με τους οποίους συνεργαζόμαστε, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Cargill, ότι δεν θα ανεχθούμε την παρουσία φοινικέλαιου που έχει παραχθεί με τρόπο που βλάπτει το περιβάλλον στις ποσότητες που μας πωλούν. Επίσης τους έχουμε ενημερώσει  ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Προμηθευτών της Nestlé, εάν διαπιστωθεί ότι μέρος του φοινικελαίου που μας προμήθευσαν έχει παραχθεί με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες μας θα διακόψουν άμεσα τη συνεργασία. Τονίσαμε και ξεκαθαρίσαμε ότι περιμένουμε άμεση κινητοποίηση από την πλευρά τους στο συγκεκριμένο θέμα.
• Είμαστε ενεργά μέλη της Στρογγυλής Τράπεζας για το Βιώσιμο Φοινικέλαιο, όχι μόνο στις συζητήσεις, αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
• Έχουμε δεσμευθεί να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά φοινικέλαιο πιστοποιημένης προέλευσης  μέχρι το 2015 και συνεργαζόμαστε με προμηθευτές φοινικελαίου πιστοποιημένης βιώσιμης προέλευσης για να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα.
• Μέχρι το τέλος του 2011 πιστεύουμε ότι το 50% του φοινικελαίου που χρησιμοποιούμε θα διαθέτει πιστοποιητικά βιώσιμης προέλευσης. Το φοινικέλαιο δεν είναι βασικό συστατικό στα προϊόντα μας και η ποσότητα που αγοράζει η Nestlé αντιστοιχεί στο 0,7% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Nestlé διατηρεί τη δέσμευσή της να σταματήσει την καταστροφή των τροπικών δασών και θέλει να συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους φορείς για να το πετύχει. Η δέσμευση αυτή αποτελεί κομβικό κομμάτι στη Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας, που σημαίνει ότι χτίζουμε τις επιχειρήσεις μας με τρόπο που ωφελεί εξίσου τους μετόχους μας, την κοινωνία, αλλά και το Περιβάλλον.