Sort by
Sort by

Η Nestle υπογράφει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών ενισχύοντας τη δέσμευσή της για μείωση κατά ένα τρίτο της χρήσης πρωτογενούς πλαστικού

Back to Press releases
Αθήνα

Η χρήση του πλαστικού, έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία πενήντα χρόνια, έχοντας αποφέρει μεν οφέλη αλλά με τις συνέπειες για το περιβάλλον να είναι πλέον ξεκάθαρες. Πρέπει να σταματήσουμε την κατάληξη των συσκευασιών σε χώρους υγειονομικής ταφής, ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια. Για τον λόγο αυτό η Nestle υπογράφει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών, το οποίο θα τη βοηθήσει να επιτύχει 100% ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες και μείωση χρήσης του πρωτογενούς πλαστικού (πλαστικό που παράγεται από μη ανανεώσιμα ορυκτά καύσιμα) κατά ένα τρίτο μέχρι το 2025. 

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών, που ξεκίνησε από την Γαλλία και την Ολλανδία, έχει έναν και μοναδικό στόχο: Να επιταχύνει τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία για το πλαστικό ενώ θα θέσει τέρμα στην αποκλειστική εξάρτηση από το πρωτογενές πλαστικό.

Το Σύμφωνο φέρνει κοντά ηγέτιδες εταιρείες, ΜΚΟ και κυβερνητικούς φορείς, οι οποίοι δεσμεύονται για την από κοινού επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μέχρι το 2025, υπερβαίνοντας μάλιστα τα όσα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτοί οι Ευρωπαϊκοί στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Μείωση συσκευασιών και προϊόντων από πρωτογενές πλαστικό τουλάχιστον κατά 20%.
  • Αύξηση της δυνατότητας συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών στην Ευρώπη τουλάχιστον κατά 25%.
  • Ενίσχυση της χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού σε συσκευασίες τουλάχιστον σε 30% κατά μέσο όρο.

 

Ο Μarco Settembri, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπογράφουμε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών καθώς έχουμε κοινό στόχο τη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας η οποία θα βελτιώσει τα συστήματα συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη. Ήδη το νέο μπουκάλι της μάρκας Vittel έχει δημιουργηθεί από επαναχρησιμοποιούμενο πλαστικό.  Στο μέλλον, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι και άλλες συσκευασίες μας, όπως περιτυλίγματα και σακουλάκια, θα μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.»

Αυτή δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία καθώς προτεραιότητα της Nestle είναι η ασφάλεια των προϊόντων της. Οποιοδήποτε πλαστικό χρησιμοποιείται σε συσκευασίες τροφίμων πρέπει να είναι κατάλληλο για τρόφιμα, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιέχει ουσίες επιβλαβείς για άνθρωπο. Προκειμένου να προκύψει ανακυκλωμένο πλαστικό που θα είναι κατάλληλο για τρόφιμα, οι διαδικασίες ανακύκλωσης πρέπει να εξελιχθούν.» 

Η πρόκληση για τη Nestle – αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων εν γένει-  είναι ότι, στην παρούσα φάση, η αξιοποίηση πρωτογενούς πλαστικού για την παραγωγή συσκευασιών είναι πιο οικονομική από τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού κατάλληλου για τρόφιμα. Για ν’ ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, η Nestle πρόσφατα ανακοίνωσε επένδυση άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε ανακυκλωμένα πλαστικά κατάλληλα για τρόφιμα. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις εταιρείες ανακύκλωσης να εστιάσουν σε ανακυκλωμένα υλικά κατάλληλα για τρόφιμα, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία μιας νέας αγοράς.

Για να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία, η Nestle ξεκίνησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων στις συσκευασίες ύψους 250 εκατ. ελβετικών φράγκων. Το πρόγραμμα εστιάζει σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτομίες στον τομέα της συσκευασίας, όπως νέα υλικά, συστήματα αναπλήρωσης ή λύσεις ανακύκλωσης.

Η Nestle Ελλάς ακολουθώντας την παγκόσμια στρατηγική της εταιρείας, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διεύρυνση των δράσεών της προς την κατεύθυνση των βιώσιμων λύσεων  με όραμα ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα και με δέσμευσή για πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά τις δραστηριότητες και τις δεσμεύσεις της Nestle:

 

Σχετικά με τη Nestlé

Η Nestlé είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ροφημάτων παγκοσμίως. Με παρουσία σε 189 χώρες σε όλο τον κόσμο και 308.000 εργαζομένους, ο Όμιλος δεσμεύεται σε έναν σκοπό: να ενισχύσει την ποιότητα ζωής και να συνεισφέρει σε ένα πιο υγιές μέλλον. Η Nestlé προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών για τους ανθρώπους και τα κατοικίδιά τους για κάθε στάδιο της ζωής τους. Οι περισσότερες από 2.000 μάρκες της περιλαμβάνουν από προϊόντα με παγκόσμια αναγνώριση όπως ο Nescafé ή η Nespresso μέχρι αγαπημένες τοπικές μάρκες, όπως ο ελληνικός καφές Λουμίδης Παπαγάλος και το φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή. Η στρατηγική για Διατροφή, Υγεία και Ευεξία οδηγεί την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας. Τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Nestlé βρίσκονται στην ελβετική πόλη Vevey, όπου η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια.

Στην Ελλάδα, η Nestlé έχει παρουσία πάνω από 100 χρόνια. Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της εταιρείας είναι η κυκλοφορία του «Γαλακτούχον Άλευρον Nestlé» το 1899, η «εφεύρεση» του Nescafé Frappé to 1957, η εξαγορά της Λουμίδης ΑΕ και του εργοστασίου καφέ στα Οινόφυτα το 1987.

Σήμερα ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε 9 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, απασχολεί 800 μόνιμους εργαζομένους και το 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από την εγχώρια παραγωγή. Επιπλέον, εκτός από τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά, η Nestlé Ελλάς εξάγει ελληνικό καφέ Λουμίδης Παπαγάλος και φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή στις ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως.

Στον τομέα της κοινωνικής υπευθυνότητας, η Nestlé Ελλάς ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς πυλώνες: την απασχόληση των νέων, τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών και την υποστήριξη οικογενειών χαμηλού εισοδήματος με δωρεές προϊόντων. Έτσι, με την πρωτοβουλία για τη νεανική απασχόληση Nestlé needs YOUth δημιούργησε περισσότερες από 900 ευκαιρίες απασχόλησης για νέους κάτω των 30 μέχρι το 2019 στην Ελλάδα και ανανέωσε τη δέσμευσή της για ακόμη περισσότερες μέχρι το 2020. Παράλληλα, με το πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης Παιδιά Όλο Υγεία έχει αγγίξει μέχρι σήμερα περισσότερους από 110.000 μαθητές, ενώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει δωρίσει τρόφιμα αγοραστικής αξίας άνω των 2,5 εκ. ευρώ σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και περιφερειών όλης της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Όμιλο Nestlé, επισκεφθείτε http://www.nestle.com.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Nestlé στην Ελλάδα, επισκεφθείτε το www.nestle.gr.

Για συμβουλές για τη διατροφή, την υγεία και την ευεξία όλης της οικογένειας, καθώς και το Πρόγραμμα Επιβράβευσης ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, επισκεφθείτε το www.nestlenoiazomai.gr.