Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους 2012

Η Nestlé ξεκίνησε να δέχεται συμμετοχές για το Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους 2012. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο Δελχί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας διάσκεψης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για τις Επισιτιστικές Πολιτικές (IFPRI).

Tο Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους, που εγκαινιάστηκε από τη Nestlé το 2009, προσφέρει συμβουλευτική και οικονομική υποστήριξη ύψους έως και 500.000 ελβετικά φράγκα (πάνω από 480.000 δολάρια) σε έναν ιδιώτη, μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση ή μικρή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της διατροφής, του νερού ή της αγροτικής ανάπτυξης. Το βραβείο δίνεται κάθε δύο χρόνια σε ένα πρόγραμμα ή μία καινοτομία που συμβάλλει στην πρόσβαση ή τη διαχείριση σε θέματα νερού, στην ενίσχυση αγροτικών κοινοτήτων ή στον τρόπο διαβίωσης των αγροτών και στην παροχή καλύτερης διατροφής σε κοινότητες που υποφέρουν από διατροφικές δυσλειτουργίες.

Το βραβείο ενθαρρύνει και επιβραβεύει τις πιο καινοτόμες εφαρμογές για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους και απονέμεται ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες δράσεις της Nestlé που στοχεύουν στη δημιουργία οφέλους για τους μετόχους και τις περιοχές όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται. Για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιτυχία του, το Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους υποστηρίζεται από οικονομική δέσμευση ορισμένου χρονικού διαστήματος προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη ενός προγράμματος ή μίας καινοτομίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να προταθούν μόνοι τους ή από άλλους που γνωρίζουν το έργο τους.

Ο Διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός International Development Enterprises (IDE) στην Καμπότζη, νικητής του 1ου Βραβείου Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους το 2010, έδωσε το παρών στο Δελχί για την ανακοίνωση της έναρξης υποβολής των συμμετοχών. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός επιλέχθηκε το 2010 ως νικητής για το έργο “Farm Business Advisors” ανάμεσα σε περισσότερους από 500 υποψηφίους από 79 χώρες.Το έργο χρησιμοποιεί πρακτικές, βασισμένες στις ανάγκες της αγοράς, με στόχο την αύξηση του εισοδήματος φτωχών αγροτικών περιοχών μέσω ενός δικτύου περισσότερων από 60 ανεξάρτητων αγροτικών επιχειρήσεων που παρέχουν τεχνικές συμβουλές κατά την πώληση προϊόντων όπως οι σπόροι υψηλής ποιότητας και ο εξοπλισμός άρδευσης.

Η International Development Enterprises (IDE) Καμπότζης έχει αξιοποιήσει την επένδυση του Βραβείου για την πρόσληψη και την εκπαίδευση 36 επιπλέον συμβούλων – παρέχοντάς τους πρόσβαση σε αγροτική εκπαίδευση, ενημέρωση για την αγορά και χρηματοδότηση -καθώς και για την ανάπτυξη του συστήματος franchise που διαθέτει. Με την υποστήριξη του Βραβείου, η οργάνωση στοχεύει στη δημιουργία νέων εισοδημάτων για τους μικροκαλλιεργητές, ύψους 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων, και τη δημιουργία ωφέλιμων συνθηκών για περίπου 20.000 άτομα σε περισσότερα από 4.000 αγροτικά νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Michael Roberts, διευθυντής της οργάνωσης, εξήγησε πόσο το βραβείο έχει ωφελήσει τον οργανισμό και δήλωσε: «Με την ιδέα της Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους μπορούν να ταυτιστούν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, αλλά και οργανισμοί που αμοίβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Η οικονομική επένδυση και η αναγνώριση του Βραβείου της Nestlé βοήθησε το έργο μας να αποκτήσει δύναμη στην Καμπότζη και μας επέτρεψε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για την επέκταση του σε άλλες χώρες. Εάν κάποιος έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα ή μία καινοτομία που πληροί τα κριτήρια του Βραβείου, θα ήθελα να τον ενθαρρύνω να συμμετάσχει».

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το 1ο Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους το 2010 υπήρξαν και δύο ελληνικές συμμετοχές. Πρώτος εκπρόσωπος για τη χώρα μας ήταν η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Παγκόσμια Βοήθεια και Συνεργασία», η οποία σχεδιάζει, υλοποιεί και αξιολογεί προγράμματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων ή πληθυσμών που το έχουν ανάγκη. Τη δεύτερη συμμετοχή της Ελλάδας αποτέλεσε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα», που παρέχει τεχνική βοήθεια σε μη ανεπτυγμένες περιοχές ή σε περιοχές όπου έχουν συντελεσθεί μεγάλης έκτασης φυσικές και ανθρωπολογικές καταστροφές.

Το Βραβείο της Nestlé για την Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους

Ο νικητής για το Βραβείο Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους της Nestlé επιλέγεται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους της εταιρείας, μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή διεθνώς αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα εταιρικής στρατηγικής, διατροφής, νερού και αγροτικής ανάπτυξης.

Παρόλο που οι υποψήφιοι μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, η πρωτοβουλία τους θα πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί σε μία αναπτυσσόμενη χώρα και να υποστηρίζεται από ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Θα πρέπει να έχει ήδη εφαρμοσθεί σε μικρή κλίμακα και να κρίνεται εφικτή η υλοποίησή της σε μεγαλύτερη κλίμακα ή σε άλλες κοινότητες.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2011 και ο νικητής θα ανακοινωθεί το 2012.

Για περισσότερες πληροφορίες και τον τρόπο υποβολής της αίτησης μπορείτε να επισκεφθείτε το:

Προς τους δημοσιογράφους
Για περισσότερες πληροφορίες: